Ralph Snel

Astrofotografie kan prima zonder telescoop. Ik ben in de loop der tijd steeds meer gaan fotograferen met snelle spiegelreflex lenzen (F/2.8 of F/2.0) met een vast brandpunt. Dit biedt enkele belangrijke voordelen over astrofotografie met een telescoop:

  • De belichtingstijden kunnen heel kort zijn, zeker met de huidige camera's met hoge gevoeligheid en lage ruis.
  • Door de korte belichtingstijd ben je minder gevoelig voor volgfouten in je montering, vaak hoeft er niet eens een volgkijker gebruikt te worden. Ook de pooluitlijning is veel minder kritisch dan met langere brandpuntsafstanden en langzamere optiek.
  • De opstelling is snel opgebouwd en je bent al snel aan het fotograferen in plaats van collimeren, scherpstellen, pool uitlijnen, etc.
  • Je hebt niet eens altijd een montering nodig. Ik heb met een gewoon fotostatief en 200 mm telelens de paardekopnevel vast weten te leggen (maar niet op indrukwekkende wijze...), en op vakantie in Frankrijk met een piepklein reisstatiefje en 17 mm telelens de melkweg en een Chateau vast weten te leggen in slechts 15 seconden belichting en een paar minuten fotograferen.