College Sterrenkunde

Wil je meer weten over het mechanisme van Antikythera en waarom Tycho Brahe niet zo geliefd was? Of wil je eindelijk eens een antwoord op de vraag waarom Pluto van planeet veranderd is in een dwergplaneet?

Isaac Newton toonde aan dat wit licht is samengesteld uit alle kleuren van de regenboog. Deze ontdekking is in feite het ontstaan van de spectroscopie waardoor we nu vele sterrenkundige processen zelfs op hele grote afstand kunnen analyseren en verklaren.

Ieder jaar organiseert de sterrenwacht een zomer college Sterrenkunde.

Ralph Snel en Rien Dijkstra geven op vijf zaterdagen in mei en juni college Sterrenkunde. Beide zijn afgestudeerd in Sterrenkunde en kunnen met passie en enthousiasme uitleg geven over het ontstaan van het heelal of hoe spectroscopie er voor zorgt dat we meer te weten komen over de ontwikkeling van sterren en planeten. Ook komen recente ontwikkelingen ter sprake, zoals kwantummechanische verstrengeling en de uitdagende ideeën van Erik Verlinde.

Het jaarlijkse programma vindt wekelijks plaats op de zaterdagochtend met de volgende indeling:

1.  Geschiedenis van de sterrenkunde
2.  Zonnestelsel en planeetvorming
3.  Sterevolutie en introductie spectroscopie
4.  Kosmologie en voortgezette spectroscopie
5.  Exoplaneten

De kosten voor de volledige set van 5 dagen bedragen 60,00 euro voor donateurs/80,00 euro voor niet-donateurs, inclusief koffie/thee.
Locatie: Sterrenwacht Almere, Markt 29, Almere-Haven

 

De colleges vinden jaarlijks plaats in mei en juni op zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur.

 

Aanmelden kan via het contactformulier van de sterrenwacht.