Frans van der Veen

Ik ben primair een visueel waarnemer, maar om nog meer te kunnen zien, zet ik soms ook een camera op een telescoop. Wat ik tof vind aan de hobby is het beleven van het wonder waar we ons in bevinden en waar we deel van uit maken.

 

M81 en M82 met 20cm Newton f/4 en ZWO ASI294MC Pro. 25 min. in subs van 15 sec.

Toen ik 14 was raakte ik gefascineerd door de sterrenhemel. Ik wilde alles weten. Toch kwam het pas een aantal jaar geleden echt los. Ik kocht mijn eerste astronomische telescoop en daar is het niet bij gebleven…

 

18" Sumerian Canopus f/3,94 met Jan van Gastel spiegel.

Door met verschillende perspectieven naar hetzelfde te kijken, gaat het object veel meer leven. Daarom zet ik graag verschillende telescopen (en verrekijkers) parallel, en sluit ik liefst ook nog een camera aan. Zo leer je niet alleen het object beter kennen, maar ook waar het staat, de sterrenhemel, je apparatuur en snap je beter hoe je de foto's ervan op internet moet interpreteren.

 

Opstelling met 10cm refractor, 20cm Newton en 28cm SCT gericht op Venus, die dankzij de camera ook live te zien is op het beeldscherm

Ik ben ook fan van het kijken met een binoviewer. Daarmee kan je met twee ogen kijken op een enkelvoudige telescoop. Met twee ogen kijken is niet alleen fijner, je ziet ook gemakkelijker details en het beeld komt 'dieper binnen' en de ervaring is 'voller', althans voor mij.

  

De binoviewer naast meerdere zoekers (1x, 6x en 18x). Door de trussen iets in te korten en een ruim bemeten vangspiegel te gebruiken, kan een binoviewer prima werken op een dobsontelescoop. 

Omdat het heelal onmenselijk groot is en er zulke extreme processen plaatsvinden, en omdat wij mensen in verhouding zo nietig en kwetsbaar zijn, is het best een ding deze realiteit echt tot tot je door te laten dringen en niet alleen rationeel te begrijpen, maar echt te ervaren; het is mind blowing (en 'ego blowing'). Dit is voor mij een hoogst aangename en inspirerende 'thrill'.

 

NGC4216 met buurstelsels. Met 20cm Newton f/4 en ZWO ASI294MC Pro. 30 min. in subs van 15 sec.

Leo's triplet (M65, M66 en NGC3628). Met 20cm Newton f/4 en ZWO ASI294MC Pro. 9 min. in subs van 15 sec.

Ik vind het leuk om 'in touch' te zijn met het grotere (kosmische) geheel. Daarom heb ik niet alleen de tijd om mijn pols, maar ook de huidige stand van zon, maan, sterren en planeten.