Landelijke Sterrenkijkdagen 24 en 25 februari 2023

Gepubliceerd op 25 januari 2023 om 22:43

Op 24 en 25 februari vinden voor de 47ste keer de landelijke sterrenkijkdagen plaats, een uitgelezen mogelijkheid om bij helder weer gezamenlijk te genieten van een sterrenkijkavond.

Vrijdag 24 en zaterdag 25 februari organiseert de sterrenwacht in samenwerking met Stad & Natuur sterrenkijkavonden op 2 verschillende locaties:

24 februari : Stad & Natuur locatie de Kemphaan, Kemphaanstraat 1, 1358 AD Almere

25 februari : Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders Stad & Natuur, Oostvaardersbosplaats 1, 1336 RZ Almere

 

Tijd: 19.00uur tot ca. 22.00 uur 

Een aantal telescopen staan opgesteld om de bezoekers bij helder weer kraters op de Maan en poolkappen op Mars te tonen. Aansluitend kan de bezoeker via een lezing meer te weten komen over de rode wereld van Mars.  

Ook bij bewolkt weer zullen er filmpjes, gemaakt door de telescoop, getoond worden om de bezoeker een spectaculaire indruk te gegeven hoe de Maan en planeten er door een telescoop uit zien. Uiteraard geven we ook voorlichting over het gebruik van een telescoop.

 

Voor deze sterrenkijkavonden kunnen bezoekers zich binnenkort opgeven via de website van Stad & Natuur

De nog jonge Maansikkel zoals deze hopelijk bij helder weer te bewonderen is tijdens de sterrenkijkdagen.

Bij een nog jonge Maansikkel is bij voldoende donkere omgeving ook de donkere kant van de Maan te zien, dat wordt het asgrauwe schijnsel genoemd. Dat licht komt niet rechtstreeks van de Zon, maar is de reflectie van het zonlicht via onze Aarde. Bij een wat langere belichting van de Maan is het goed zichtbaar, zoals op bovenstaande foto.

Ook de planeet Mars is die avond bij helder weer goed zichtbaar in het sterrenbeeld de Stier. Als de lucht stabiel genoeg is, zijn de continenten op onze buurplaneet goed zichtbaar, ondanks de enorme afstand van 165 miljoen kilometer. Ook de poolkappen meestal bedekt met ijs zijn goed te onderscheiden. 

De sterrenhemel om ca. 20.00 uur tijdens de sterrenkijkdagen. De Maan staat in sterrenbeeld Ram.  Door het maanlicht zijn alleen de helderste sterren zichtbaar. Opvallend zijn het sterrenbeeld Orion met de bekende Orionnevel en de Pleiaden. Ook die zijn ondanks het storende maan licht toch goed zichtbaar. Rechts boven Orion staat hoog in het zuiden de planeet Mars in het sterrenbeeld Stier.

Nieuwsgierig geworden wat er allemaal zichtbaar is aan de sterrenhemel.

Download dan een gratis app van de sterrenhemel zoals Stellarium Mobile, en ontdek zelf wat er die avond zichtbaar is.

De Orionnevel in het gelijknamige sterrenbeeld is een prominente verschijning en staat dan hoog in het zuiden.

Bij helder weer een uitgelezen kans om deze nevel waarin sterren worden geboren waar te nemen door een telescoop.

Een selfie van NASA's Mars-rover Curiosity,  Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Tijdens de sterrenkijkavonden wordt er een aantal lezingen gegeven om de bezoeker op reis te nemen naar de "rode planeet". Met name de mars rovers hebben veel mooie panoramafoto's gemaakt en wetenschappelijke onderzoek gedaan. 

Een fraaie film van de mooiste Mars panorama's is hier te zien.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.