Landelijke Sterrenkijkdagen 15 en 16 maart 2024

Gepubliceerd op 17 februari 2024 om 22:24

Op 15 en 16 maart vinden voor de 48ste keer de landelijke sterrenkijkdagen plaats, een uitgelezen mogelijkheid om bij helder weer gezamenlijk te genieten van een sterrenkijkavond met interessante presentaties.

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseert de sterrenwacht in samenwerking met Stad & Natuur 2 sterrenkijkavonden op de onderstaande locatie:

Stad & Natuur locatie de Kemphaan, Kemphaanstraat 1, 1358 AD Almere

Tevens worden er 3 presentaties gegeven met het thema: "Ruimtereis van onze Maan tot de Orionnevel".

De presentaties worden op de volgende tijden gegeven:

19.00-19.30 uur
19.45-20.15 uur
20.30-21.00 uur

Voor de presentaties kunnen bezoekers zich nu opgeven via de website van Stad & Natuur.

De sterrenkijkavond begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Een aantal telescopen staan opgesteld om de bezoekers bij helder weer kraters op de Maan en wolkenbanden op Jupiter te tonen. Aansluitend of vooraf kan de bezoeker via een presentatie meer te weten komen over de objecten die tijdens de sterrenkijkavonden te zien zijn. 

Ook bij bewolkt weer zullen er filmpjes, gemaakt door de telescoop, getoond worden om de bezoeker een spectaculaire indruk te gegeven hoe de Maan en planeten er door een telescoop uit zien. Uiteraard geven we ook voorlichting over het gebruik van een telescoop.

Meer informatie over de landelijke activiteit is hier te vinden.

De Maansikkel zoals deze hopelijk bij helder weer te bewonderen is tijdens de sterrenkijkdagen.

Bij een nog jonge Maansikkel is bij voldoende donkere omgeving ook de donkere kant van de Maan te zien, dat wordt het asgrauwe schijnsel genoemd. Dat licht komt niet rechtstreeks van de Zon, maar is de reflectie van het zonlicht via onze Aarde. Bij een wat langere belichting van de Maan is het goed zichtbaar, zoals op bovenstaande foto.

Buiten de Maan zijn er nog veel andere objecten die avond zichtbaar zoals onderstaande kaart toont van de sterrenhemel op 15 maart rond 20.30 uur.

De sterrenhemel om ca. 20.30 uur tijdens de sterrenkijkdagen. De Maan staat in sterrenbeeld Stier.  Door het maanlicht zijn alleen de helderste sterren zichtbaar. Verder valt de heldere planeet Jupiter op in het westen. Opvallend zijn het sterrenbeeld Orion met de bekende Orionnevel en de Pleiaden. Ook die zijn ondanks het storende maan licht toch goed zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden wat er allemaal zichtbaar is aan de sterrenhemel.

Download dan een gratis app van de sterrenhemel zoals Stellarium Mobile, en ontdek zelf wat er die avond zichtbaar is.

Jupiter met de vier manen op 15 maart rond 20.30 uur                           

Jupiter met de vier manen op 16 maart rond 20.30 uur

Vroeg in de avond is Jupiter met de vier manen Ganymedes, Europa, Io en Callisto goed te zien in het westen. Merk op dat de stand van de manen ten opzichte van Jupiter per dag behoorlijk verschillen. Sterker nog, door een telescoop is binnen een kwartier al te zien dat de manen t.o.v. Jupiter en elkaar bewegen. 

Weer een stap verder weg komen we de helderste ster aan de nachtelijke sterrenhemel tegen, Sirius. Deze ster staat slechts 8,6 lichtjaar bij ons vandaan.

Sirius heeft een helderheid van magnitude -1,46 en staat in het sterrenbeeld Grote Hond. Door de lage stand wordt het licht sterk beïnvloed door onze dampkring en ontstaat een kleurige flonkering. 

Weer een stapje verder vinden we de Plejaden die op een afstand staan van 444 lichtjaar.

De plejaden ook wel zeven gesternte  genoemd is al in een verrekijker een schitterend objecten om waar te nemen. Een waarnemer kan zonder verrekijker met goede ogen alle 7 sterren onderscheiden, met de verrekijker zijn er al veel meer sterren te zien. Een telescoop met lage vergroting laat honderden sterren zijn, een onvergetelijke aanblik.

Op nog grotere afstand van 1340 lichtjaar vinden we de bekende Orionnevel, ondanks de grote afstand toch de moeite waard in een verrekijker.

De Orionnevel in het gelijknamige sterrenbeeld is een prominente verschijning en staat dan hoog in het zuiden-westen.

Bij helder weer een uitgelezen kans om deze nevel waarin sterren worden geboren waar te nemen door een telescoop.

Tijdens de sterrenkijkavonden wordt er een aantal lezingen gegeven om de bezoeker op reis te nemen langs de getoonde objecten te beginnen bij onze Maan en via Jupiter gaan we ons Zonnestelsel uit naar Sirius en de Plejaden om te eindigen bij een kraamkamer van sterren, de Orionnevel. Een waarneming van deze objecten met het besef van de afstanden en leeftijd geeft een extra dimensie aan de avond.

Onderstaand een kaartje van het landgoed de Kemphaan en de locatie van het gebouw van Stad&Natuur.