Planeten goed zichtbaar boven Almere

Gepubliceerd op 14 november 2022 om 23:19

In de laatste maanden van 2022 zijn veel planeten goed zichtbaar vanuit Almere.

Wie 's avonds bij helder weer naar de zuidelijke sterrenhemel kijkt ziet een aantal heldere "sterren" aan de hemel staan.

De kans is groot is dat deze heldere stippen aan de hemel geen sterren, maar planeten zijn.

 

Aan het begin van de avond is Saturnus goed zichtbaar, de fraaie planeet met de ringen.

Links van Saturnus is Jupiter te zien, Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel, het is een heel helder object aan de zuidelijke sterrenhemel.

Jupiter en Saturnus zichtbaar aan de zuidelijke sterrenhemel half november rond 20.00 uur.

Later op de avond, zo rond 23.00 uur staat Mars hoog aan de zuidoostelijke hemel. Zelfs met het blote oog is de lichtrode kleur goed zichtbaar.

Saturnus, de planeet met het prachtige ringenstelsel. Met een grote verrekijker (vergroting minimaal 15x) of een telescoop zijn de ringen goed zichtbaar. Deze opname is gemaakt op 12 september 2022.

Op en rond Jupiter is met een kleine telescoop al heel veel zichtbaar, de wolkenbanden op Jupiter en de 4 manen die rond Jupiter draaien. Op een avond is al binnen een kwartier al het verplaatsten van de manen te zien.

Deze opnamen zijn gemaakt op 18 oktober 2022 over een tijdbestek van 70minuten.

Planeet Mars, de noordpool is bedekt met een ijskap van bevroren water een koolstofdioxide, ook wel droogijs genoemd.

De noordelijke poolkap kan aangroeien tot een diameter van 1000km, deze is nu duidelijk zichtbaar met een kleine telescoop. Bovenstaande opname is gemaakt op 12 november 2022.

Indien u niet in het bezit bent van een telescoop maar toch graag met eigen ogen de planeten wil zien, dan kan dat in Almere! De sterrenwacht is ieder donderdag avond geopend vanaf 20.00uur. Bij helder weer worden er telescopen opgesteld om de bezoekers de planeten met eigen ogen te laten zien.


«   »