Komeet C/2022 E3 ZTF zichtbaar boven Almere

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 23:19

De komeet C/2022 E3 ZTF is een komeet afkomstig uit de Oortwolk op een afstand van ca. 2800 x de afstand Aarde Zon. Deze komeet komt eens in de 52000 jaar langs de Zon en verdwijnt dan weer richting de Oortwolk. Deze komeet heeft dus een veel langere periode dan de bekende komeet van Halley die een omlooptijd kent van ongeveer 76 jaar.

Begin februari was de komeet goed zichtbaar aan de avondhemel. Met behulp van een verrekijker was de komeet als een vlekje tussen de sterren goed zichtbaar, maar de helderheid neemt nu snel af. Bijgaande opname toont de komeet, waarbij opvalt dat de komeet 2 staarten heeft namelijk een stofstaart en een gasstaart.  De staart ontstaat onder invloed van de Zon, naarmate de afstand tot de Zon groter wordt zal de helderheid afnemen.

De stofstaart (naar links gericht op de foto) is vaak kromgebogen en bestaat uit stof dat vervolgens snelheid verliest nadat het van de komeet is weggeblazen. De gasstaart (naar onder gericht op de foto) is heel ijl, de gasdeeltjes zijn veel lichter dan de stofdeeltjes en worden met hoge snel weggeblazen, vandaar het rechte karakter en altijd van de Zon af gericht.

Met behulp van een App (SkySafari of Stellarium) is de komeet eenvoudig te vinden tussen de sterren. 

Opname van komeet C2022 E3 ZTF vanuit Almere-Buiten gemaakt op 8 februari 2023 met een 200mm Newton telescoop.

Van de komeetopnamen is ook een film gemaakt om de beweging van de komeet t.o.v. de sterren goed zichtbaar te maken.

Deze link toont de komeet gedurende 100 minuten,  https://youtu.be/WTXpXTEjBS0


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.