De schoonheid van de nacht is aan het verdwijnen uit ons land. Duisternis is een oerwaarde en gebrek daaraan is schadelijk voor mens en natuur. De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien. Studio Roosegaarde gaat de dijk omvormen tot een lichtmuseum. Ook Sterrenwachtalmere is van mening dat de schoonheid van de melkweg niet verstoort mag worden door "lichtkunst".  De plannen zijn nog niet helemaal duidelijk, via onderstaande link naar een petitie willen we de minister en dhr. Roosegaarde vragen de duisternis te respecteren. Helpt u mee om de schoonheid van de nacht te behouden?

https://afsluitdijkdonker.petities.nl/

Helaas kan de beoogde ATM dag der lage landen geen doorgang vinden.  We hebben besloten om in het voorjaar een ATM-dag 'light' te organiseren, met lezingen over ATM-onderwerpen. De inhoud zal begin 2017 bekend gemaakt worden. 

Er kan gekozen worden voor spiegels van 15, 20, 27 en 30 cm diameter.
Docent : Jan van Gastel, geassisteerd door Cees Hilhorst.
Aantal deelnemers : Maximaal 8.
Startdatum : 8 oktober 2016.
Locatie : Sterrenwacht Almere

Voor meer informatie zie : SSA Slijpcursus 2016
 
 

De totale Maansverduistering in de vroege ochtend van 28 september was ondanks de opkomende bewolking goed zichtbaar boven Almere.

Bijgaande foto toont de Maan tijdens de totale verduistering rond 4.45 uur. Tijdens de totale verduistering bevindt de Maan zich volledig binnen de Aardschaduw. De rode kleur ontstaat door de breking van het zonlicht door de atmosfeer van de Aarde. Hetzelfde natuurverschijnsel
veroorzaakt de mooie rode kleur van de ondergaande Zon.

Onlangs is middels een stemming door de leden van het Rabobank Almere Coöperatiefonds het SSA project “zonnetelescoop” geselecteerd voor een donatie.

Daar zijn we als sterrenwacht uiteraard heel blij mee en willen alle leden die op ons gestemd hebben bedanken voor hun stem. De SSA is nu zich aan het orienteren op de aanschaf van de juiste telescoop om de donatie zo goed mogelijk te besteden.
 
Zodra we de telescoop operationeel hebben zullen we dat middels de website kenbaar maken om geinteresseerden en uiteraard de leden die op het project gestemd hebben een unieke blik te gunnen via speciale filters op onze bron van leven, de Zon.
 
Nogmaals dank voor uw stem!

Gedurende een waarneemavond van de SSA vanwege de conjunctie van Venus en Jupiter stond de bijna volle Maan boven de Oostvaardersplassen.

Die avond was de Maan zeer fotogeniek, maar het kon nog beter toen er een vliegtuig van de Turkse luchtvaartmaatschappij Pegasus voor langs vloog.
Foto: Joop Hilster.

Zon in H-Alpha op 7 juni 2015.

 
Met een speciaal H-Alpha filter is het mogelijk om waterstofgas in de chromosfeer van de Zon zichtbaar te maken.
Het filter zorgt ervoor dat slechts een heel smal deel van het lichtspectrum wordt doorgelaten.
Hierdoor kunnen gedetaileerde structuren op de Zon zichtbaar gemaakt worden die bij gebruik van een eenvoudig zonnefilter zoals een solarscreen of eclipsbril overstraald zouden worden.
 
Deze opname is gemaakt door een SSA donateur vanuit Almere
 

Met deze app ben je een muisklik verwijderd van je eigen ontdekkingsreis door onze Zonnestelsel!

 

Zaterdag 25 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, werden er op de Kemphaan kometen nagemaakt. In dit artikel een filmpje, om te kunnen zien hoe dat werkt!